Voorbeelden oorzaak van rioolverstopping of riool problemen.

Enkele voorbeelden van een oorzaak van een geheel of gedeeltelijk verstopt riool zijn :

Kalkaanslag; Kalkaanslag of ook wel versteende aanslag , wordt veroorzaakt door kalk dat zich bevindt in leidingwater en urine. Kalkaanslag komt het meest voor in de riolering van het toilet. Deze kalk vormt een laagje in de rioolbuis, en op een gegeven moment breekt er een stuk af . Omdat deze stukken kalk niet drijven, verplaatst het zich moeilijk door het riool. Papier en andere grote delen blijven eraan hangen en het water loopt weg. Deze kalkaanslag kan worden uitgefreesd met een speciale rioolkop met water onder hoge druk.

Wortels van bomen en struiken kunnen ook een verstopping veroorzaken. Een wortel heeft maar een kleine opening in een rioolbuis nodig om binnen te komen. Wortels komen niet alleen voor in de keramische (gres) rioolbuis van vroeger, ook in PVC buis (op bijvoorbeeld een plek waar deze niet goed gemonteerd is) komt wortel ingroei voor. Afhankelijk van de hoeveelheid wortel ingroei kan deze op verschillende manieren machinaal verwijderd worden.

Vet en zeepaanslag in keuken, wasmachine en badkamer afvoeren.

Verzakking van riolering. verzakking van riolering kan verschillende oorzaken hebben. Bij buiten riolering veroorzaakt door bijvoorbeeld boomwortels, op verkeerde wijze aangelegde riolering of door het inklinken van de grond. Bij woningen met een kruipruimte komt het heel veel voor dat men de riolering bij aanleg niet goed ondersteund, of bevestigd heeft met speciale rioolbuis ophangbeugels.